Nieuws

NeverEnding KITCHEN, even voorstellen Eric Leijten

Van huis uit ben ik een echte techneut en vind het geweldig om creatief te zijn. Ik werk graag van complex naar begrijpelijk, van weerstand naar enthousiasme.

Van huis uit ben ik een echte techneut en vind het geweldig om creatief te zijn. Ik werk graag van complex naar begrijpelijk, van weerstand naar enthousiasme. Het zichtbare resultaat is mijn beloning. Ik ga ‘AAN’ als iets niet lijkt te lukken, complex lijkt te zijn of als het beoogde doel hartstikke logisch is en laat het niet los. Een game changer.

Bij TRIBOO ben ik verantwoordelijk voor de NeverEnding KITCHEN.

Circulaire keukens voor een leven lang kookplezier. TRIBOO staat voor impact maken bij het realiseren van de afval loze maatschappij en wording van de circulaire economie. Ik voelde me erg verbonden met deze missie en wilde betrokken raken en een actieve bijdrage leveren. De NeverEnding KITCHEN was met mijn gamechanger mentaliteit dan ook op mijn lijf geschreven.  

De opgave om anders met gezondheid, grondstoffen en verantwoordelijkheid om te gaan is gigantisch.

Een nieuwe waardeketen moet er voor zorgen dat de verspilling stopt en kostenstromen veranderen in waarde stromen. Daarnaast is er ook nog de gezondheid van materialen. Bouw en integrale logistiek spelen hierin een cruciale rol en hier ligt nou net mijn passie en expertise.

De afgelopen decennia zijn bijna al onze keukens gemaakt van MDF en spaanplaat. Omdat deze producten niet herbruikbaar ontworpen zijn, vormen ze een grote stroom op de afvalberg. Wereldwijd gaat het om maar liefst vijftig miljoen ton per jaar. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 300.000 keukens verkocht en ongeveer eenzelfde aantal afgedankt. Hierdoor belanden ieder jaar zo'n 1,5 miljoen keukenkastjes op onze afvalberg. De wegwerpmaatschappij is niet langer houdbaar en hier moet iets aan gebeuren.

Waar komt mijn interesse vandaan?

Mijn eerste project in de bouwsector na de HTS was de realisatie van Beursplein Rotterdam (de ‘koopgoot’) en sprong op mijn 21e daarmee bijna letterlijk in het diepe. Daarna volgde vele andere, vaak binnenstedelijke, projecten waarbij mijn fascinatie voor de dynamiek van het ‘grote geheel’ toenam. Ik werd aangetrokken door de onbenutte kansen in de keten van samenwerkende bedrijven, maar ook door de repeterende faalkosten waar blijkbaar niemand eigenaar van was.

Dit werd nog eens versterkt door de bouwcrisis die na 2008 zijn intrede deed. Veel bouwbedrijven gingen failliet. Het urgentiebesef om zaken anders aan te pakken lag intussen op het ideale niveau, maar een uitvoerbaar plan was niet te vinden. Dat heb ik aangegrepen en jaren intensief gewerkt aan vergaande ketenintegratie. In die periode ben ik Marc van der Heijden tegen gekomen. Door de juiste focus en de vele uren die we, samen met anderen, aan deze leercurve hadden besteed, zagen we het kostprijsniveau zowel op papier als in de praktijk uiteindelijk met zo’n 15% dalen. Zonder verlies van marge. We verraste vriend en vijand, het kan dus echt!

Gegrepen door dit virus en de wil om te exploreren heb ik de bouwsector verlaten om te onderzoeken wat de industriële sector mij kon bieden. Andere mensen, andere gewoontes en andere leveranciers en opdrachtgevers. Ook daar heb ik met mijn collega’s kunnen aantonen dat we, op alleen al het routinesegment, tot zeker 20% konden besparen op TCO-basis.

In die periode heb ik veel contact gehouden met Marc, we bleven beide het gevoel houden dat wat we gestart waren nog lang niet af was. Marc startte ruim 4 jaar geleden TRIBOO. Samen met zijn partner Martijn Vinke hadden we een gezamenlijke click die nu uiteindelijk de basis vormt om samen te gaan ondernemen.

Het werd voor mij tijd te kiezen voor juist die dingen die ik belangrijk vind en waar ik energie van krijg.

Ben nu weer (terug) in de bouwbranche waar mijn roots liggen en dat voelt goed. Nog betere ketenintegratie, en daar ben ik weer volop mee bezig, begint bij kiezen voor juiste product(stromen). Steeds maar weer een probleem creëren voor later past daar niet bij, en al helemaal niet om met de verkeerde producten gezondheidsrisico’s te laten voortbestaan. Wij maken zieke gebouwen weer gezond en lossen het afvalprobleem verder op, veel integraler kan de aanpak van de keten niet zijn.

Verder lezen:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
terug naar home