circulaire keuken

Eerste circulaire keuken ter wereld NeverEnding Kitchen met hart en ziel genomineerd voor Koning Willem I plaquette

Een leven lang kookplezier met de eerste circulaire keuken ter wereld! Waardeloos afval verandert in een waardevolle keuken.

AFVAL ALS GRONDSTOF VOOR DE NEVERENDING KITCHEN  

In 2018 lanceerde TRIBOO op de Dutch Design week het eerste prototype van de NeverEnding Kitchen. De keuken was gemaakt van de kartonnen verpakkingen van nieuwe keukens. In 2019 is het productiemodel gereed en garandeert TRIBOO een leven lang kookplezier met de eerste circulaire keuken ter wereld!

Eerste circulaire keuken ter wereld NeverEnding Kitchen met hart en ziel genomineerd voor Koning Willem I plaquette

De passie voor duurzaam ondernemen spatte er 3 maart 2020 vanaf in De Oranjerie van Paleis Soestdijk vanaf. De koninklijke entourage van de voormalige thuishaven van koningin Juliana en haar gezin sluit uitstekend aan bij de missie van de Koning Willem I Stichting, vindt ook directeur Frans van der Avert van het bekende paleis.

“Paleis Soestdijk moet het atelier van de toekomst worden”, aldus Van der Avert over de ingrijpende renovatie die voor de komende jaren staat gepland. “We willen straks laten zien hoe Nederlandse bedrijven bijdragen aan mondiale uitdagingen. Soestdijk wordt de landingsplek voor innovatief Nederland.”

Het klonk Gert van der Houwen, secretaris van de Koning Willem I Stichting, als muziek in de oren. De plannen van de huidige paleis-eigenaren Maya en haar echtgenoot Ton Meijer van de MeyerBergman Erfgoed Groep, beiden ook aanwezig bij het nomination-event, sluiten naadloos aan bij de uitgangspunten van de stichting.

Ondernemer Ruud Koornstra, voorzitter van MVO Nederland, maakte duidelijk dat Nederland het land is waar het moet gaan gebeuren als het gaat om de ‘groene’ ambities. “Binnen tien jaar is het mogelijk een circulaire economie te hebben, maar dan is een samenwerking tussen de vernieuwers en de grote bedrijven een vereiste”, aldus Koornstra in zijn vurig pleidooi voor verandering.

Anne-Marie Rakhorst, voorzitter van de vakjury, toonde zich in haar nopjes met het kwaliteitsniveau van de genomineerde bedrijven. De jury, die bestaat uit gerenommeerde ‘vrijwilligers’, kreeg overigens een stortvloed aan inzendingen voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, die tweejaarlijks wordt uitgereikt. Bovendien, zo merkte Rakhorst op, is er ook een verschuiving voor wat betreft de ambities. “Je ziet steeds vaker dat duurzame bedrijven het ook in de internationale keten zoeken en dat is een uitstekende stap die gezet wordt.”

Het enthousiasme voor de nominaties was groot in de zaal. Juichkreten wisselden af met een gulle lach bij de oprichters van de bedrijven. Soms is er inderdaad een lange adem nodig om resultaat te bereiken.

Na een korte wandeling werden op het bordes van het paleis, waar in het verleden het jaarlijkse defilé plaatsvond op Koninginnedag, nog foto’s gemaakt en was er in de Oranjerie een borrel voor de genomineerden en andere duurzame ondernemers.

“Er zijn hier vandaag geen verliezers”, verzekerde Gert van der Houwen het gezelschap. “Bij ons zijn voorbeelden bekend van bedrijven die pas bij de tweede keer de prijs in ontvangst mochten nemen. Dus schrijf dan gewoon over twee of vier jaar opnieuw in.”

Van de twaalf genomineerde bedrijven gaan er drie door naar de grote finale medio mei, waar de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap én de eeuwige roem op de winnaar wachten.

TRIBOO brengt een innovatieve, circulaire keuken naar de markt; NeverEnding Kitchen

Hiermee wordt een leven lang kookplezier gefaciliteerd, waarbij samen met klanten zorg wordt gedragen voor onze grondstoffen. De gezonde keuken is gemaakt van afval uit reststromen van natuurlijke cellulose vezels.

Jaarlijks eindigen 1,5 miljoenkeuken kastjes op de afvalberg

De afgelopen decennia zijn praktisch al onze keukens gemaakt van MDF en spaanplaat. Omdat deze producten niet herbruikbaar ontworpen zijn, vormen ze een grote stroom op de afvalberg. Wereldwijd gaat het om maar liefst vijftig miljoen ton per jaar. Dit komt door de eenvoudige reden dat de materialen en panelen zijn verlijmd. Hierdoor zijn de materialen nauwelijks meer te scheiden tot pure reststromen, een voorwaarde voor hoogwaardige hergebruik. Daarnaast bevatten deze verwerkte materialen ook ongezonde en giftige stoffen (zoals de binder: formaldehyde)die ons milieu en de gezondheid schaden. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 300.000 keukens verkocht en ongeveer eenzelfde aantal afgedankt. Hierdoor belanden jaarlijks zo'n 1,5 miljoen keukenkastjes op onze afvalberg.

NeverEnding Kitchen is een circulaire keuken voor het leven

Deze wegwerpmaatschappij is onhoudbaar. In een tijd dat we meer nadenken over grondstoffen, gezondheid en milieu, zoeken we naar oplossingen. TRIBOO bedacht daarom een duurzaam alternatief voor de keuken; de NeverEnding Kitchen. De NeverEnding Kitchen garandeert een keuken voor het leven. Het bedrijft biedt een keuken die met de wensen van de klanten mee verandert. Dankzij de modulaire opbouw is elk onderdeel eenvoudig los te koppelen en te verwisselen. De opstelling en het uiterlijk zijn op ieder gewenst moment aanpasbaar.

Keukens als opslagplaatsen voor grondstof

Als de keuken toe is aan vervanging, dan wordt de keuken weer terug genomen en wordt uit de grondstof van de oude keuken opnieuw een circulaire keuken gemaakt. Zo verandert de keuken nooit meer in afval. Met de aankoop van een NeverEnding Kitchen stopt de verspilling van grondstoffen en start de eigenaar met het investeren in gezonde en herbruikbare materialen. De keuken is een waardevolle opslagplaats, als de grondstofwaarde stijgt profiteert de koper mee. Zo zijn keukens en het kookplezier NeverEnding.

Made in Holland

NeverEnding Kitchen wordt gemaakt in Nederland en daar zijn we trots op. Niet alleen verlaagt dit de CO2 footprint doordat er minder transport nodig is. Tevens ziet NeverEnding Kitchen lokale productie als een essentieel onderdeel van de circulaire economie. Het bedrijf wil Nederland sterker en innovatiever maken, juist door de maak industrie hier te houden. Door innovatieve oplossingen te creëren kan het bedrijf de concurrentie aan met het buitenland.

De manier waarop we producten maken zorgt voor problemen

Waardevolle grondstoffen veranderen in afval omdat we de materialen niet kunnen hergebruiken. Producten worden verbrand, belanden onder de grond en in onze oceanen. Op deze manier brengen giftige stoffen en CO2 schade toe aan onze leefomgeving. Met als gevolg milieuvervuiling, klimaatverandering en het uitputten van grondstofvoorraden.

Jaarlijks vernietigen we 73 miljoen euro aan grondstoffen. Dit moet en kan anders!

Onze missie is ervoor zorgen dat grondstoffen nooit meer verloren gaan. In alles wat we doen brengen we harmonie tussen mens en natuur. We doen dit door verantwoordelijkheid te nemen, we zetten revolutionaire innovaties in beweging om maximale impact te maken. We veranderen waardeloos afval in gezonde en circulaire keukens.

Verder lezen:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
terug naar home